Hvad er forskellen mellem hvedefri og glutenfri?


Svar 1:

Gluten er et proteinkompleks produceret af planter i Triticeae-stammen af ​​græsplanter. Hvede er en bestemt arter af græsplante i denne stamme. Det producerer den mest og mest nyttige gluten af ​​nogen af ​​de glutenproducerende korn.

Da hvede producerer gluten, og det er umuligt eller i det mindste upraktisk at fjerne gluten fra hvede, indeholder al hvede, der indeholder fødevarer, gluten.

Omvendt er alle glutenfrie fødevarer fri for hvede. Da der er andre glutenholdige korn end hvede, er det imidlertid muligt at have gluten i hvedefrie produkter.

Gluten er ikke i sig selv skadeligt. En lille procentdel af befolkningen, cirka 1%, har et autoimmunt problem, hvor gluten udløser deres immunsystem til at angribe deres tarm. For syge af dette, Celiac Disease, gluten vil gøre dem syge, forhindre dem i at absorbere næringsstoffer fra fødevarer og være generelt dårlige for dem.

Til de produkter, du nævnte:

Kartofler kommer ikke fra Triticeae-plantestammen og er derfor glutenfri

Ris er et korn, men ikke fra plantenes Triticeae-stamme og er glutenfrit

Havre er et korn, men ikke fra plantenes stamme af Triticeae og er glutenfri. I modsætning til ris, høges der dog ofte havre i de samme marker eller nærliggende marker som hvede. Hvis du har cøliaki, er det en god ide at undgå havre, der ikke er certificeret som glutenfri.

Pasta er en italiensk noodle. Purister vil insistere på, at ægte pasta er fremstillet af hvede, og at de i sagens natur ikke kan være glutenfri. Der er dog masser af nudler, der er lavet over hele verden fra ris, boghvede og andre korn og kornlignende mad, der er glutenfri. Men pasta, du vil købe i en butik (spaghetti, macaroni, farfalle, tortellini osv.), Vil alle være lavet af hvede, og dermed ikke glutenfri

Byg er et af kornene i Triticeae-stammen og har gluten. Dette betyder, at produkter, der er fremstillet af byg, ligesom øl, også skal anses for at have gluten og bør undgås, hvis du har cøliaki. Bygeprodukter er et af de få almindelige tilfælde af, at et produkt er hvedefri, men ikke glutenfrit

Hirse er et af flere korn, ingen af ​​dem i Triticeae-stammen, og alle hirse er glutenfrie.

Boghvede er ikke et græs og er ikke på nogen måde relateret til Triticeae-stammen. Boghvede er glutenfri.

Bønner er en bred familie af bælgfrugtfrø, som inkluderer blandt andet bønner, ærter, jordnødder og linser. Bælgplanter er ikke græs, og er slet ikke relateret til Triticeae-stammekorn. Bønner og linser er glutenfrie.


Svar 2:

Jeg vil lægge en hel del information her og dække nogle ekstra diætaspekter af hver af disse fødevarer.

Hvede er en bestemt type kornafgrøde. Så alle de fødevarer, du har anført ovenfor, er hvedefri. Ingen af ​​dem er hvede, og nogle er ikke engang korn

Gluten er et protein, der findes i nogle korn. Det findes ikke i andre kilder til kulhydrater, der ikke er korn.

Kartoffel

Så fra din liste er kartoffel en knold, en type opsvulmet lager af mad, der er dyrket på en rod under jorden. Så ikke engang et korn, så bestemt glutenfrit. Der er dog komplikationer. Hvis du køber produkter fremstillet af kartoffel, kan de blandes med eller coates med glutenholdige stoffer. At navngive dem er vanskeligt, da de forskellige kaldes chips, chips, pommes frites og så videre i forskellige lande. Kartoffelbage kan også laves med glutenholdige stoffer. Det andet diætspørgsmål er, at nogle mennesker reagerer på enhver plante fra nattskygge-familien, der inkluderer kartofler, tomater og aubergine eller aubergine.

Ris

Ris er et korn, der ikke indeholder gluten. Så for mennesker, der er glutenfri, er ris et korn, de kan spise. Der er dog mennesker, hvis diætkrav betyder, at de er kornfrie, så de ikke kan have dette.

Havre

Havre er også et korn. Det indeholder ikke gluten. Det indeholder et protein kaldet avenin, dvs. ikke gluten. Nogle mennesker, der ikke kan spise gluten, tåler heller ikke avenin. Nogle mennesker, der ikke kan spise gluten, kan tolerere avenin. Derudover kan havregrøder potentielt være forurenet med den lejlighedsvise plante af hvede, hvis paddocken er blevet brugt til at dyrke hvede i fortiden. Nogle fabrikker forarbejder hvede og havre i samme anlæg, i fræsningen og i fødevareproduktionsprocessen. Så forurening kan også forekomme langs produktionskæden. Så spørgsmålet kan være komplekst.

indlæg

Typisk er pasta lavet af hvede. Så pasta er hverken hvedefri eller glutenfri. Der er lavet specialpastaer, som er glutenfri, men du skal kigge efter dem i supermarkedens glutenfri gang, og de koster normalt meget mere end almindelig pasta.

Byg

Byg er et af de kerner, der indeholder gluten, så det er ikke glutenfrit.

nation

Hirse er en gruppe kornarter. Det er et af kornene, der ikke indeholder gluten. Nogle mennesker begrænser deres brug af det, da det kan fungere som en goitrogen.

boghvede

Boghvede er på trods af sit navn ikke en type hvede. Det er ikke engang et korn. Det er et frø fra en plante relateret til rabarber. Så det indeholder ikke gluten, da glutenproteinet er begrænset til nogle kornafgrøder.

bønner

Bønner er en bælgfrugt og indeholder ikke gluten. De indeholder proteiner af en anden art. Bønner, der dyrkes som afgrøder, der skal modnes fuldt ud og anvendes i det tørre frøform som en mad, såsom nyrebønner, klassificeres som bælgfrugter.

Linser

Linser er også en bælgplante, en puls. Så de indeholder heller ikke gluten. Bare en sjov kendsgerning. 2016 er året for pulser.

Så alt sammen, fra din liste, er alle fødevarer hvedefri. De fleste er også glutenfri, undtagen byg og pasta.


Svar 3:

Det er lidt vildledende. For det første betyder udtrykket "gluten" teknisk proteinet i ethvert korn. Du kan f.eks. Købe "majsgluten" for at stoppe ukrudt. Men i dagligdags parlance bruges "gluten" som et fangstmængde for "proteinerne i hvede, byg eller rug" ... fordi disse tre forårsager en reaktion hos celiacs. Havre har ikke det "giftige" protein, men de indeholder næsten altid en vis mængde hvede, der kommer der under høstningen.

Men nogle mennesker er bare allergiske over for kornene i hvedefamilien. Så de er ok med byg og rug. De bliver også nødt til at undgå hvede * stivelse *, som kan være meget tæt på glutenfri (celiacs i Europa spiser undertiden de-gluteniseret hvedestivelse).

Mennesker med en hvedeintolerance (vs. cøliaki) kan ofte spise "noget" hvede, og måske ikke behøver at være så omhyggelig med krydskontaminering.

Kartoffel, ris, havre, hirse, boghvede, bønner og linser indeholder ikke den slags gluten, der generer celiacs. Boghvede har ingen relation til hvede bortset fra navnet. By har proteinpeptider, der generer celiacs, men det har ikke hvede. Pasta er normalt lavet af hvede, men du kan også få alle slags traditionelle ikke-glutenududler i asiatiske butikker og specielle glutenfrie nudler på de almindelige markeder.

Enhver og alle disse fødevarer ... enhver mad, faktisk ... kan og ofte er forurenet med gluten under behandlingen. Hvis du har cøliaki, bruger du meget af din tid på at undersøge, hvilke fødevarer der er ok, og hvilke ikke